Wijnhuis Ede

Wijnhuis Ede sinds 1905 uw leverancier in wijn!

 Wij zijn geopend op
 
 Dinsdag tot vrijdag
 van 09:00 tot 18:00
 Zaterdag
 van 09:00 tot 17:00

Schotse whisky

Schotland: de bakermat van de whisky. Wist u dat whisky minimaal drie jaar moet rijpen? De productie van whisky wordt nauwlettend in de gaten gehouden door een zogenoemde ‘Malt Master’. Voor het rijpingsproces van Schotse whisky wordt met name Amerikaans eiken gebruikt. Bovendien hebben de vaten waar al bourbon in gerijpt heeft de voorkeur. Dit is van grote invloed op het uiteindelijk resultaat, namelijk welke geur, kleur en smaak de whisky heeft.

Ook de omgevingsfactoren spelen een grote rol. De belangrijkste Schotse whiskygebieden zijn; Lowlands, Highlands, Speyside, Islands, Islay en Campbeltown.
Specifieke kenmerken? De whisky uit Lowlands heeft een zoete, zachte smaak en is zelden rokerig. De Northern Highlands zijn ruig, bergachtig en heeft heldere beekjes. De whisky heeft hierdoor een eigen karakter met boeiende aroma’s en smaken. Speyside whisky kenmerkt zich door zijn heideachtige tonen, honing, vanille, zoethout en soms tonen van sherry.
Licht rokerig en een zilte smaak vindt u in de whisky van Islands. Op het malteiland Islay zijn turf, zeewier en jodium van grote invloed. Tot slot Campbeltown; de zeelucht geeft deze whisky een speciale, zilte smaak.

Meer weten? Kom langs bij Wijnhuis Ede en wij vertellen u er graag meer over!